JOTAIN UUTTA, JOTAIN LAINATTUA

Keskiviikko 8.8.2018 klo 18:34 - Erätuulia

..muttei mitään sinistä.
IMG_20180723_214701_583.jpg

Aloitin metsästysharrastuksen laina-aseella tietämättä mitään aseiden sopivuuksista tai juuri mistään muustakaan. Pöytää ei ollut minulle kukaan kattanut valmiiksi vaan lähes kaikki on täytynyt opetella itse alusta alkaen - ja aina sieltä kantapään kautta. Erinäisten koulutustilanteiden ja muiden tilaisuuksien kautta olen saanut monenlaista tietoa, ja esimerkiksi haulikko, jolla sain ensimmäisen riistani, on todettu minulle täysin epäsopivaksi.
DSC_5441-01.jpeg

Voiko joku aseen sopivuus oikeasti olla niin iso juttu? Jos ajattelen metsästämistä vaikka neljänkymmentä vuotta sitten, kuinka moni on tiennyt mistään aseen sopivuuksista mitään? Riistaa on silti tullut, vaikka mitään hienoja vehkeitä tai vempeleitä ei ole ollut ja isolla porukalla on saattanut olla käytössä tasan yksi torrakko, jota kukin on käyttänyt vuorollaan. Eikä tarvitse mennä edes niin kauas ajassa taaksepäin, kun uutta asetta hankittaessa on otettu suurin piirtein ensimmäinen, joka on kouraan osunut. Tieto aseiden sopivuuksista on tuntunut olleen vain ammattilaisilla ja kilpa-ampujilla.

Nykyään tietoa on meillä tavallisillakin tallaajilla enemmän. Esimerkiksi naisena minulle useat originellissa kunnossa olevat haulikot ovat kiistatta liian pitkiä, sillä yksinkertaisesti fysiologiset välitykset ovat erilaiset kuin miehellä. Liian pitkällä perällä olevaa asetta ei saa nostettua sujuvasti poskelle ja nopeiden ampumistilanteiden onnistuminen on silkkaa tuuripeliä.
_20180808_151828.JPG

Koska metsästys on kallis harrastus, jossa kahisevasta maastotakistakin saa pulittaa monta sataa euroa, ei kaikkea voi mitenkään ostaa kerralla. Niinpä päätin, että haulikon sijaan panostan tänä syksynä kivääriin ja kiikariin. Teen yhteistyötä Sauerin ja ZEISSin kanssa, joten valinta oli minulle alusta alkaen selvää. Hankin omaan kokemukseeni suhteutettuna sekä hintalaatusuhteeltaan parhaimman yhdistelmän (yleisaseeksi aina hirvestä supikoiriin, kettuihin ja muihin repolaisiin), jonka tällä hetkellä saatoin - Sauer 100 Classicin puutukkisena (308win) sekä ZEISS Conquest V6:n (2-12x50). Kiikari Saueriin minulle asennettiin Varuste.netin liikkeessä Helsingissä.
_20180808_151215-01.jpeg


Asekaapista löytyy siis jotain aivan uutta, mutta myös vanhaa ja lainattua. Uuden haulikon hankintaa on lykätty ensi kesään, sillä ystäväni kuuli ahdinkoni ja kaivoi minulle lainaan kaappinsa perukoilta vanhan, pienen haulikon, jonka oli tullut itselleen ostaneeksi aloittelijana - arvata saattaa, että hänelle ase oli tietenkin liian lyhyt. Ystäväni poisti jatkopalan ja tuunasi aseen perän siihen malliin, että pystyin käydä sitä radalla testaamassa. Vanha pikkuhaulikko nousi niin sujuvasti poskelle, että se jäi minulle pidempiaikaiseen hoitoon.


Kerroin haulikkoasiasta Instagramin puolella, ja kysymyksiä tuli heti monta, että minkä merkkinen haulikko minulla nyt on käytössä. Vastaan nyt myös yhteisesti, että kyseessä on Gyttorp, mutta itse en näe merkillä suurtakaan merkitystä siinä vaiheessa, kun vihdoin on löytynyt ase, joka näyttäisi sopivan itselle. Jokin tietty merkki ei välttämättä ole avain onneen, vaan aseita täytyisi oikeasti saada kokeilla ja testata ennen ostamista. Toki merkeillä on ihan kiva hifistellä välillä, onhan se esimerkiksi mukava ajella Audilla ensimmäisen autoni, Renaultin jälkeen. Toki Renaulttikin vei perille moitteetta ja oli verrattain harvoin hajalla.

_20180808_151319-01.jpeg


Palatakseni vielä uusimpaan hankintaani, kivääriin - tukkien materiaali tuntuu olevan myös mielipiteet jakava keskustelunaihe. "Älä osta sotapyssyä, ase on työkalu, ei mikään näyttelyesine, synteettinen se olla pitää". Käsitän synteettisen tukin helppouden ja hyödyn, mutta puinen tukki symbolisoi minulle jotain syvempää yhteyttä tähän elämäntapaan, luontoon sekä historiaan. Muovi materiaalina tuo minulle mieleen aivan toisenlaisen kuvan, eikä se liity metsästämiseen tai luontoyhteyteen millään tavalla. Tiesin heti, että tulen valitsemaan kiväärini puisella tukilla silläkin riskillä, että puun pinta joskus naarmuuntuisi tai kolhiintuisi.

Tänä syksynä ei voi ainakaan varusteita syyttää, jos tilanteet eivät onnistu..

Tuulia




4 kommenttia . Avainsanat: sauer, metsästysaseet, zeiss, metsästys