ELON AUTUUS

Lauantai 3.8.2019 klo 18:45 - Erätuulia

"Elo", yksi kauneimpia suomalaisia sanoja. Elo tarkoittaa syksyllä tuleentuvaa viljaa ja elonkorjuu viljan sadonkorjuuta. Jauhoista ja hiutaleista valmistettavat ruoat ovat olleet monen elämän perustana. Elokuu on varmasti myös suosikkikuukauteni. En ole pitänyt vielä kesälomaani, kesä onkin lomasesonkina monessa työpaikassa varmasti kiireisintä aikaa. Se pahin hektisyys ja kiire on väistynyt, ja ilmassa alkaa olla syksyn tuntua.

Kesä katosi yhdessä yössä. Aamulla oli kylmä, ilmassa tuoksui tuleentuva ohrapelto ja orastava syksy. Suosikkivuodenaikani ja kuukauden mittainen kesälomani ovat vielä edessä. 

IMG_20190802_134225_795.jpg
Kun omakotitalomme pihasta lähtee koirien kanssa liikkeelle, peltoaukean jälkeen alkaa metsä ja samalla uuden metsästysseuramme metsästysalueet. Tällä kaudella voin laittaa aseen selkääni ja päästää koiran irti vaikka kotipihasta. Tuntuu hullulta, että vielä viime kaudella ajoin  400 kilometriä suuntaansa pari kertaa kuukaudessa, että pääsin edes lähelle metsää.

Ennen mielessäni oli aina Teuvalaanen, nykyään mielessäni on aina meidän yhteinen koti. Teuvalaanen nauroi, kun sanoin, että lempiharrastukseni on kotoilu. Olisin vaan aina kotona ja tuntuu todelliselta luksukselta, kun ei tarvitse lähteä kotoa mihinkään. Mihinkään muuhun paikkaan tätä aiemmin en ole luonut tällaista tunnesidettä.

2019-08-03_06.32.49_1.jpg
Meillä on koirille erinomaiset puitteet, ja halusimme hyödyntää meidän koiratalon täyteen kapasiteettiinsa. 25.7. avasimme koirahoitolan meidän Koiramäen tilalle Peräseinäjoelle. Meidän paikassa on ollut vuosia sitten koirahoitola, ja nyt hoitolan uudestaan auettua tieto on mennyt mukavasti ihmisille. Avauspäivästä saakka meillä on ollut kokoajan vähintään yksi koira hoidossa, kiitos luottamuksesta uusia hoitolayrittäjiä kohtaan.

Hoitokoiria hoidamme kuin omiamme. Viime viikolla kävin hoidokin kanssa pyöräilemässä joka ilta ja yhtenä iltana uimassa joessa. Eilen saapui viikonlopun viettoon aremman puoleinen koira, mutta yhteinen luottamus löytyi aika nopeasti ja sen kanssa kävimme pitkällä kävelyllä.

2019-08-03_06.30.48_1.jpg

Hoitokoirat vievät aikaa ja omatkin kaipaavat liikuntaa, pennut tosin lenkittävät itse itsensä, kun pääsevät joka päivä pihaan juoksemaan vapaina. Onneksi kohta isotkin (omat) koirat saa päästää metsään vapaiksi, se helpottaa elämää todella paljon ja saa keskittyä hoitokoiriin hyvällä omallatunnolla, eikä  tule sellaista tunnetta, että omat koirat jäisivät jotenkin paitsioon. Minun periaatteeni on se, että omat koiramme ovat kotioloissa ja pärjäävät kyllä, mutta hoitokoira on tullut stressaavaan tilanteeseen ja jos täytyy valita, kumman kanssa kävelen pitemmän lenkin, niin hoitokoira vie siinä tilanteessa voiton.

En odota pelkästään sitä, että koirat saa päästää vapaiksi. Tietenkin odotan myös metsästystä. Tänä syksynä meillä on opeteltavana uusia alueita ja Kehrällä on koko suuri työmaa vielä edessään. Kuuralta en odota tänä syksynä mitään, sen kanssa mennään sen oman kunnon mukaan, mutta Kehrältä odotan kehitystä. Kotona treenatessa näädän ja kanalinnun jäljet ovat kovasti haisseet sen nenään.

2019-08-03_06.33.20_1.jpg

Metsästyskausi alkaa viimevuotiseen tapaan kyyhkystämisellä. Tänä vuonna olen perustanut ruokinnan kyyhkyille Lapualle, mutta aikataulullisista syistä en ole päässyt käymään ruokinnalla kovin usein. 10. päivä nähdään viimeistään, onko ruokinta onnistunut. Oli tai ei, niin elokuisessa aamussa pellon laidassa pääsee mahtavaan tunnelmaan. Tämän vuoden tavoite on pitää silmälasit tiukasti päässä.

 Elon tuoksu oli vielä viime vuonna vain satunnainen muisto kotoa, kun tänä vuonna se on kuulunut kaikkine vivahteineen jokapäiväiseen elämääni kotona Koiramäellä.

Tuulia2 kommenttia . Avainsanat: metsästys, elokuu, koiramäen tila, koirahoitola, peräseinäjoki