KANALINNUSTAJIEN SYKSY

Sunnuntai 21.10.2018 klo 12:25 - Erätuulia


Useat ovat kysyneet minulta, että mitä mieltä olen tämän vuoden harvinaisen pitkästä kanalintukaudesta. Minusta tämä aihe ansaitsee ihan oman postauksensa, joka tulee nyt.


IMG_20181014_121022_776.jpg


Viime helmikuussa luin kolumnin, jossa ehdotettiin metsäkanalintujen viiden vuoden täysrauhoitusta. En ymmärrä, että miten kukaan suomenpystykorvalla metsästävä voi ajatella moisen ratkaisun (kanalintujen viiden vuoden täysrauhoituksen) olevan millään tasolla hyvä. Jos metsäkanalintujen metsästäminen kiellettäisiin, olisi myös yhden eräkulttuurimme, eikä pelkästään eräkulttuurin vaan koko suomalaisuuden yhden rikkaimman perinteen tulevaisuus vaakalaudalla. Se olisi mielestäni suurempi paha kuin kannanverotus metsästämällä, joka on prosentuaalisesti hyvin pientä verrattuna muihin kantaa rokottaviin tekijöihin.

IMG_20181015_140009_908.jpg


Kanalinnustuskausi on tänä vuonna pidempi kuin miesmuistiin - kirjaimellisesti. Monet vanhemmat metsästäjät ovat sanoneet, etteivät muista, että kausi olisi ollut koskaan näin pitkä heidän elinaikanaan. On mielestäni hienoa, että tämän vuoden elinvoimainen lintukanta on huomioitu pidemmillä metsästysajoilla. Se tarkoittaa pelkkää hyvää suomenpystykorvaharrastajille ja mikä parasta - tietää myös uusia harrastajia, mikä ennen kaikkea hyödyttää suomenpystykorvalla metsästämistä harrastuksena sekä tuo lupausta rodun jatkuvuudelle yleensä. Ainoa keino, miten tämä perinteikäs metsästystyyli voi jatkua, on se, että uudet ja myös nuoret harrastajat innostuvat lajista ja ottavat koiria. Miksi kukaan ottaisi suomenpystykorvaa itselleen, jos sille ei saisi pudottaa viiteen vuoteen lintua? Itse en ole vielä kouluttanut suomenpystykorvaa metsälle pennusta, mutta on selvää, että se ensimmäinen pudotus on hurjan tärkeä koko prosessissa. 

DSC_7133-01.jpeg


Ehdotusta viiden vuoden täysrauhoituksesta kommentoitiin aika tavalla. Mieleeni jäi erityisesti kommentti: "Samaa mieltä, mut huono homma sille joka o just ottanu pystärin". Se ei ole mikään "huono homma jos on just ottanu pystärin", vaan kyseessä olisi paljon suurempi problematiikka kuin yksittäisen henkilön yksittäinen koira. Koko metsästysperinne saattaisi hiljalleen kuihtua pois, mikä tekisi auttamatta hallaa myös rodulle.

_20181021_121042.JPG


Toki suomenpystykorvalla voi metsästää myös muuta riistaa kuin lintuja, mikä on erittäin kiehtovaa. Tulevaisuudessa rodun käyttötarkoitus saattaa muovautua kullekin aikakaudelle sopivaksi. Mutta ei nyt vielä luovuteta, kun kanalintuja on metsät täynnä.

TuuliaAvainsanat: suomenpystykorva, kansalliskoira, lintukoira, metsästyskoira, kanalinnustus


Kommentit

21.10.2018 12:58  Janne Halonen

Asiallisia huomiota. Sitä on niin helppoa huudella somessa milloin mitäkin, kun ei tarvitse ottaa vastuuta huutelun seurauksista.

Suomenpystykorvalla on Suomessa metsästetty aina. Linnustus on tämän jahdin keskiössä. Toivottavasti näin myös tulevaisuudessa.

21.10.2018 14:11  Pekka Salomäki

Oikein ajateltu. Nämä metsästysken kieltäjät ovatniitä vanhoj aukkoja, jotka eivät itse enää jaksa kulkea metsällä tai pääse ojan yli tieltä, niin joutaa kieltää kaikilta muiltakin ikiaikaisen metsän viljan hyödyntämisen. Minusta koko metsäsysaikojen pompotttelusta pitäisi päästä irti. Jäniksiä on tuhat kertaa vähemmän, niiden jahtia säädellään metsästysseurojen kiintiöillä, eikä rankaista harvoja metsäsätäjiä, kuten linnun pyytäjiä lyhentämällä metsästysaikoja. Riittäisi hyvin kanalinnuillekin suojaamaan kestävä metsästys.

22.10.2018 7:56  Ville Partanen

Asiallinen postaus. Tuo kommentti: lintuja on metsät täynnä, on hieman vaarallinen. Voi lietsoa liikaa verotusintoa niissä jotka eivät asiaa ymmärrä. Varsinkin soitimelta ampujilla on tämä riski tiedostettava. Kaikkialla kanta ei ole räjähtänyt tänäkään syksynä. Laskentojen mukaan ollaan keskimäärin pitkän aikavälin keskiarvossa, mikä tuntuu monen huonon vuoden jälkeen paljolta, mutta realiteetit on hyvä muistaa.
Pekka, mielestäni vertaus jäniskantaan ei ole kurantti. Jäniskanta kesää pieneltä alueelta kymmenien yksilöiden verotuksen hyvänä vuonna, mutta vastaavalla verotuksella soidin loppuu alueelta. Tästä on monia kokemuksia vuosien varrelta.

22.10.2018 11:16  Erätuulia

Kiitoksia kommenteista ja palautteesta Janne, Pekka ja Ville.

Kuten jo Facebookin puolella kommentoitiinkin, Suomi on pitkä maa ja on totta, että joka paikassa ei kanalintuja juurikaan ole ja niiden perässä joutuu joskus vähän matkustaa. Kommentillani "lintuja on metsät täynnä" viittasin siihen, että vielä on mielestäni tarpeetonta maalata kauhukuvaa kanalintujen sukupuuttoon kuolemisesta ja siitä, että mitäs pystykorvilla sitten tehdään kun kanalinnut loppuvat.

Minusta jokaisen tulisi käyttää järkeä siinä, että paljonko kantaa verottaa. Joillekin ei tunnu riittävän mikään. Itse olisin tyytyväinen yhteen, korkeintaan kahteen pudotukseen omalle koiralle. Tänä syksynä on ollut kuitenkin hieno seurata haukkuja ja muutenkin nähdä lintuja. Kuinka monta kilometriä onkaan tullut talsittua siten, ettei missään näy siiveniskuakaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini