PALJONKO MEILLÄ MAKSAA KÄYTTÖKOIRAN RUOKINTA

Maanantai 11.6.2018 klo 20:53 - Erätuulia


Luin netistä jutun, että jonkun perheen kahden rescue-koiran ruokintakulut olivat 20€/kk. Siitä innostuin laskemaan, että paljonkohan sen oman koiran ruokailut oikein maksavat. Heti kuitenkin pystyin sanomaan, että kaksi kymppiä ei meillä kyllä riitä vielä mihinkään.

Kuura ei ollut tähän taloon tullessaan krantuimmasta päästä. Pihakoirana se ei saanut kaiken aikaa makupaloja, vain perusruokaa ja ruoantähteitä. Kaikenlaiset navut ovat olleet kova sana. Kun Kuura muutti tänne meidän kanssa vuosi sitten, napu pysyi edelleen pääasiallisena ravinnon lähteenä. Tällä hetkellä meillä on iso säkillinen napua, jossa on noin 24% rasvaa ja pienempi pussi energianapua, jossa on 30% rasvaa. Sen rasvaisempaa napua ei Musti ja Mirri myynyt. Navun on oltava rasvaista, että Kuura saa tarpeeksi energiaa runsaan liikunnan vastapainoksi. Kun liikkuminen on vähäisempää, napujakin tarjoillaan vähemmän, suhteessa liikunnan määrään. Tällä hetkellä ruokin Kuuraa nimenomaan tällä rasvaisemmalla navulla.

Kun Kuura on hoksannut, että täällähän saa vähän maistuvampaa muonaa, siitä on tullut paljon krantumpi kuin se oli ennen - navut jäävät välillä kuppiin. Se ei ole kuitenkaan mitään verrattuna isän koiraan Rokkaan, Rokalle ei kelpaa mikään muu kun ehta läski. Ostin Rokalle kokeeksi pienen pussin samaa rasvanapua kuin Kuuralle, ja niitä se jonkin verran tykkäsi syödä.

Rasvanapu maistuu siis paremmalta kuin paskanapu. Tällä hetkellä Kuura syö kaksi kertaa päivässä. Aamulla rasvanapuja ja jauhelihaa, illalla märkämuonaa. Lohella, kanalla tai ankalla vuorattuja herkkutikkuja Kuura saa 1-2 päivässä ja Dentasticksin kerran päivässä. Tikkuja ei kuitenkaan ole aina jemmassa, eikä niitä lähdetä vasiten kaupasta hakemaan, silloin ollaan ilman. Aamuruokaan lorautetaan lisäravinteeksi tarkoitettua öljyä.

Olen ostanut Nutriman Sport Intense -rasvanapua kahden kilon pusseissa, koska se on ollut vasta kokeilun asteella. Napu on kuitenkin hyväksi todettu, eikä Kuura ole lihonut korkeasta rasvapitoisuudesta huolimatta. Napujen sekaan tuleva jauheliha on aina kaupan halvinta, yleensä sikanautaa. Illalla syötävä märkäruoka on yleensä yhden annoksen patee tai purkista tuleva muona. Ostin muutaman märkämuonan Lidlistä ja olin onnessani halvoista hinnoista. Huomasin kuitenkin, että Lidlin märkäruoat sisältävät sokeria, ja niiden osto loppui siihen.

Laskin suurpiirteiset muonamäärät vuorokaudelta sekä niille vuorokausihinnan, ja tällaisella ruokinnalla Kuuran perusruoat maksavat 2,4€/vrk. Jos kuukaudessa on 30 vuorokautta, Kuuran ruoat maksavat 72€/kk. Tähän en laskenut tikkuja enkä naksuja, koska se on mahdotonta. Myöskin kaikki lisäravinteet jäivät laskennoista pois. On kuitenkin selvää, että kahdella kympillä ei Kuura voisi syödä näin.

Hintaa vääristää hiukan se, että pienessä napupussissa on paljon suurempi kilohinta kuin jättisäkissä, joten jos ostaa ison säkin, säästää pitkän pennin. Jos ostaisin kyseisen navun isossa säkissä, vuorokausihinta alenisi 50 senttiä ja kuukausittaiset kustannukset noin 15 euroa. Pikkupusseissa ostelu nostaa kilohintaa merkittävästi. Märkämuona on myös kallista, maukkaampaa ja lihaisampaa, mutta tietenkään sitä ei ole mikään pakko koiralle syöttää.

Tarinan opetus olkoon se, että laadukkaalla navulla pärjää pitkälle, mutta koira tarvitsee myös lihaa. Meillä kelpaa hyvin jauheliha, mutta tiedän tapauksia, ettei koiralle kelpaa muu kuin silkka kokoliha. Tällainen nostaa tietenkin kustannuksia roimasti. Jos on useampi koira, voi joutua siihen tilanteeseen, että jostain täytyy tinkiä. Kuura on kuitenkin meidän ainokainen, eivätkä sen ruoat ole meidän perheessä rahareikä.

Jos joku on keksinyt keinon pärjätä koiran ruokien kanssa kahdella kympillä kuukaudessa, niin mahtavaa! Itse en kuitenkaan usko, että kykenisin aivan niin alhaiseen summaan kuukaudessa, ja kuten sanottu, Kuuran ruoat eivät ole meillä se pääasiallinen säästämisen kohde.

Oletko sinä laskenut koiran ruokakustannuksia kuukaudelta?

EVE


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini