KOLME SYYTÄ, MIKSI KEVÄT ON LOISTAVA VUODENAIKA

Maanantai 11.6.2018 klo 20:46 - Erätuulia


Koko viikko on tullut vietettyä aika tavalla sisätiloissa. Kuurakin on saanut vain pakollisimmat lenkit, eikä metriäkään enempää. Tänäänkin minulla oli suunnitelmissa laiskotella koko päivä, mutta jostain sain ihmeellisen virtapiikin ja ajattelin ruveta työn touhuun. Juuri, kun olin aikeissa alkaa pestä meidän valkoista nahkasohvaa, työkaverini laittoi kuvan järvenjäältä. Tulin kateelliseksi ja päätin lähteä itsekin jäälle kävelemään.

Pahimmat pakkaset oli selätetty ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Aloin ajatella kevään saapumista. Metsästyskausi päättyy kevääseen, mutta metsästykseen kuuluu paljon muutakin kuin se pelkkä jahtikausi. Niinpä kerron teille minun mielestäni kolme parasta syytä, miksi kevät on loistava vuodenaika.

1. Aikaa riistanhoidolle

Jahtiajan ulkopuolella on mainiota aikaa monenlaiselle riistanhoidolle. Riistanhoitoa on rakentaa itse esimerkiksi loukku tai pesäpönttö. Loukkua en osaisi itse rakentaa, mutta eiköhän talonrakentajan papereilla yhden pöntön väsää. Pesäpaikan tarjoaminen linnulle parantaa sen mahdollisuuksia pitää poikaset hengissä ja siten meillä on taas lisää metsästettävää. Pöntön voi halutessaan rakentaa myös pikkulinnulle, mikäli tahtoo lisää sirkuttajia pihapiiriinsä iloa tuomaan.

2. Aikaa treenata

Vaikka ajatus koiran kesälomasta on hieno, on puoli vuotta liian pitkä aika pelkästään löhöillä. Niinpä koiran kunnon kohottaminen on hyvä aloittaa ajoissa ennen uuden metsästyskauden alkua. Kävelylenkit eivät hirveästi ainakaan pystykorvan kuntoa kohota, joten ajattelin rohkaistua ja lenkittää Kuuraa pyörällä. En ole muutamaan vuoteen vienyt Kuuraa pyörällä, sillä kerran kaaduin niin, että polvessa on edelleen kauhea märsti. Jotkut ovat hommanneet myös pyörillä kulkevia potkukelkkoja koiriaan varten, miten mainio idea!

Treenaaminen tarkoittaa myös omaa ampumataidon treenaamista. Kelien lämmetessä ja päivien pidetessä on paljon mukavampi lähteä ampumaradalle harjoittelemaan kuin sydäntalvella on. Itse ainakin tarvitsen runsaasti harjoitusta, mikäli meinaan ennen syksyä saada karhumerkin ammuttua. Myös kiekkoja täytyy räiskiä haulikolla reilusti, että osun syksyllä sorsaan!

3. Korkea aika nauttia työn hedelmistä

Useimmilla on pakkasessa maailman eettisintä lihaa, suomalaista riistaa. Nyt on erittäin hyvä aika kiittää perheenjäseniä heidän olemassaolostaan ja kokata vuosisadan ateria. Miksi et veisi ruoanlaittoa aivan uudelle tasolle ja kasvattaisi myös höysteeksi tulevat yrtit itse? Maaliskuussa ehtii vielä hyvin kylvää mitä erilaisempia vihanneksia ja yrttejä, ja se onnistuu vallan mainiosti vaikka kerrostalon parvekkeella. Itse laitoin tänään tilaukseen chilin, paprikan, amppelitomaatin, -mansikan, -kurkun ja ruukkupavun siemenet. Viime keväänä viljely jäi minulta välistä, mutta tänä keväänä otan vahingon takaisin. Toissa kesänä minulle tuli parvekkeella tomaatteja, kurkkuja, chiljeä ja paprikoita. Tarkoituksena olisi laittaa vielä salaattia ja yrttejä, jos tila riittää. Viljely ei ole todellakaan mitään akkojen touhua, vaan onnistuu miehiltä ihan yhtä lailla. Etenkin tulisimmat chilit kiinnostavat usein miesväkeä. Chili ei ole ehkä se paras mauste riistaruokaan, mutta kukapa chilimausteista lisuketta estää kokeilemasta.

Keväässä on paljon muutakin hienoa kuten aurinko, valo ja lämpö, pääsiäinen ja luonnon herääminen. Näistä kaikista ilmiöistä aion nauttia täysin siemauksin.

Ps. Selasin näitä tänään ottamiani kuvia ja oikein säikähdin, että mikä ihme mulla on tuossa korvassa (viimeinen kuva). En ole oikein vielä tottunut, että kävin laitattamassa eilen elämäni ensimmäiset korviksen reiät! Syy tähän oli selkeä - että voisin käyttää riistahöyhenistä askartelemiani korviksia myös itse. Tietenkin. Miksikäs muuten.

EVE
 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini